TOSZKÁNA MÁNIA - Toszkana egy helyi szemével nézve - Toscana

 Múzeumok  helyi küzlekedés Szállások Programok Toszkán Tengerpart     Szálláslista

Jótanácsok
 
Szállások leírása, árai
 
Toszkána látnivalói
 
Kóstold meg!
 
KERESŐ

AndreaBocelli    autópályák  

auto és motorbérlés  

borkostolók butikok

CinqueTerre

Elba  FirenzeCard 

firenzei parkolás 

heti piacok idegenvezetés magyarul    

régiségpiacok  tenger

Tranzitszállások

 Uffizi    viziparkok      

 

 

Ízes Italia

 
Számláló
Indulás: 2005-01-01
 
ÉRDEKESSÉGEK

katasztrofális év volt a 2014es az olivaolaj termelőknek

   

Mindig van ingadozás a mezőgazdaságban ami a sok vagy éppen kevés esőnek, a nagy melegnek vagy szélnek tudható be és vannak olyan évek amikor elég gyatra az olajbogyó termés is. Az idei évet viszont még sokáig fogjuk emlegetni hiszen csak feleannyi olajat készítettek mint egy normál évben.

Tovább.....

Olasz FAGYI

   

A fagyi az olaszoknál isteni, hogy melyik a legjobb ?? Ez elég szubjektív dolog hiszen kinek ez ízlik kinek meg más. Mégis érdekes lehet a 100 legjobb olasz fagyizó listája hiszen 13 toszkán fagyis kapott rajta helyet, és ha már kirándultok érdemes kipórábálni őket. Firenzében tartják a fagyi festivált is minden ősszel, ahol felvonulnak a legnagyobbak és érdekes ízek bukkannak fel mint a mozzarella di buffala fagyi vagy a bazsalikomos, de a karamelles körtés ricotta (az egyik kedvencem).

Tovább....

a szellemváros...

   

Az Lucca feleltti hegyek mélyén található egy mesterséges tó amiben egy város tűnt el a gát elkészülése után vagyis kb 60 évvel ezelött . A városka azonban már 5ször szárazra került de csak egy-egy napra amikor az érdeklődők a gátat és a szellemfalut is megnézhetik. Fabbriche di Careggine története

Tovább...

Az olasz OPERA

   
Az olasz opera születését legtöbbször az 1500-as évek végétől datálják a hozzáértők. Az első komoly erőfeszítés a görög művek újraélesztésére a firenzei Camerata-hoz kapcsolódik, ahol az ókori hagyományok felelevenítése volt a hozzáértő műkedvelő “klub” elsődleges célja.
 

a Toszkán szivar - merthogy nem mindegyik kubai

   

Az igazán jó minőségű szivarok nem csak Kubában készülnek, kubai dohányból, hanem itt a közelünkben, Európában is találunk megfelelő pöfékelnivalót, ha alaposan körülnézünk. Toszkánában az 1810-es évek óta állítanak elő kiváló minőségű szivart, eleinte a gyártás Firenzéhez közel zajlott, a későbbiekben a központja Lucca városába tevődött át.

Tovább...

Trampli kofa és dagadt bankár

   

Mondjuk meg őszintén, hogy a reneszánsz kor két nagyevő firenzei hölgye tárta szélesre a kaput nagy nyugati gasztrokultúra előtt. Bizonyos értelemben őket kell a modern konyhaművészet keresztanyjának tekintenünk. Mindketten firenzeiek voltak, távoli rokonai egymásnak, mindkettő duci lett és ez nem is volt véletlen. Imádtak enni, ne tagadjuk, feneketlen étvágyuk volt. 

Tovább...

A legélhetőbb olasz városok

   

A felmérésben igen előkelő helyen van több toszkán város is, mint Siena és Firenze. 

Tovább....

A híres Vespa motor

   

Ki ne ismerné a Vespa kismotorokat amiket ez a cég gyárt évtizedek óta, de emelett a falvakban látható kis háromkerekűek is innen kerülnek elő. A gyár ma már modernebb változatokat is készít, de a helyben lévő múzeumban nemcsak a régi típusokat hanem érdekes, egyedi műveket is láthatunk pl fából készültet vagy színesre festettet. Pontedera Pisától 15 percre van 

a múzeum ingyenesen látogatható 

Tovább....

Henrik tanacsa Toszkanaba keszuloknek

   

családi utazása során bejárta a régiót 2011ben, az utazása alatt blogot vezetett, rengeteg képet készített majd könyvet írt és most mint utazó ad tanácsot az ide készülőknek 

Tovább.....

 

Thermálfürdők

   

Toszkánában is sok thermál fürdő van de szerintem a legtöbb turista ezért nem utazik ezer km-ert és a rengeteg látnivaló miatt eszébe sem jut itt welnessezni azért beszéljünk a témáról. Tény hogy sokkal drágábbak, persze sok szolgáltatással és némelyik igen magas színvonalon de van olyan is ahol ingyen megmártózhat mindenki a forrásvízben...

Tovább....

Ragoncino a falon

   

Akinek van kedve az látogasson el a pesti Tonett Pub-ba, ahol nemcsak olasz ételeket kostolhattok meg de a tulajdonos Sipos család igazi Toszkána imádó, annyira hogy a kerthelység falára felfestették a Ragoncino apartmanházat is!! A címük XVIIIker Ráday Gedeon u 35, a weboldaluk www.tonettpub.hu . 

szevezett utak fotokamerával a kézben

frissítve 2010apr   

A képen San Gimignano látható ködben -a képet én csináltam de fotós barátom a híres Bóka Attila ('Morten') hozta formába. Aki nem ismerné, az év fotósa díjat már többbször is elnyerte képeivel és mostanában sokat utazik Toszkánába is. Szervez utakat baráti társaságoknak és/vagy fotosóknak mindenfelé - tanácsadással együt persze, hiszen ő a sofőr és az idegenvezető is egyben

Elmélkedések az őszről

   

Évről évre egyre jobban szeretem az őszt Toszkánában, és egyre kevésbé a nyarat. Hogy miért is? Mert az ősz az enyhülés időszaka, szőlőt szüretelnek majd friss olivaolajat és bort készítenek, vadásznak és be lehet gyújtani a kandalót is, kizöldül minden újra és végre van egy kis szabadidőm ....

Tudtad hogy az olaszok ketchup nélkül eszik a pizzát?

   

Toszkánában ráadásul sokszor sótlan is a pizzatészta.

Az itteni étkezési szokásokról: az olasz 'bar' valójában kávézót jelent; nincsen túró és tejföl, igaz más, finom tejtermékeket viszont csak itt készítenek; az olaszok minden nap esznek tésztát és a gyerekek is már 6 hónapos kortól; nem látni részegeket az utcán, capucino reggeli ital.....

Puccini nyomában

készülőben   
A szülőháza, a zongora amin a Turandot-ot komponálta, a Citadella tere, a kávézó, a zenei intézet, a muzeum és a vár, ahol úgy tűnik, mintha megállt volna az idő. ( Egy cikk Luccáról a Republica újság egyik számából.)

az olaszok nem veszik le a cipőjüket

frissítve 2008nov   

Vagyis ha vendégségbe vagy hazaérnek nem veszik le a cipőjüket, sokszor még a kabátjukat sem - mert tél idején sem nagyon fűtenek. Nem spórolásbol, hiszen itt nincs is nagyon hideg, az is csak 2 hónapig, de nem szokás, pulcsiban maradnak egész nap, mert csak 15-17 fok körül van a lakásban. Aztán az ágynemű, amibe úgy kell belecsúszni, mint egy zsebbe felülről. Furcsa dolog egy másik nép mindennapjaiba beleszokni, pedig az olaszok olyan lazáknak tünnek.

Miért érdemes Toszkánába utazni?

   

Természetesen mert rengeteg látnivaló van: Firenze, Pisa, Siena és a tenger. A kulturális kirándulások mellett lehet jókat enni, finom borokat inni, pihenni és kikapcsolódni, vagy akár biciklizni a hegyeken át. Az idöjárás kellemes mert nyáron kibirhatóan meleg de télen nem tul hideg. Megpróbalok a legfontosabb városokról irni, de nem (csak) az utikönyvekben szereplö látványosságokról, hanem hogy milyen Toszkana az itt lakó és dolgozó ember szemszögéböl.

Calidario - Venturina mellett

frisstíve 2014 május   

tegnap felfedeztem egy szuper helyet - thermálvizes tó, melegvizes medencék, gyönyörű környék. Egy jó ajánlat gyerekeseknek rossz idő esetére is elő vagy utószezonban is. A tenger közel van, és össze lehet kötni más etruszk helyekkel is egy kirándulás keretében.

San Galgano és a kőbe ragadt kard

2007nov   
Tudjátok miről beszélek, az a hosszúkás apátság a rét közepén, aminek nincsen teteje, rengeteg légi felvételen szerepel... Meg ott a kőbe ragadt kard, melynek legendája a gyerkőcömet is megihlette

cikkem Toszkánáról

2007 juni   

Nemrégen megkértek a Nők Lapja szerkesztőségéből, hogy írjak egy cikket Toszkánáról. Természetesen csak egy kedvcsináló dologra gondoltak ők is, mert Toszkánáról több útikönyv és regény megjelent, de így is csak a jéghegy csúcsát tudják bemutatni. Sajnos a korlátozott hely miatt végül egy jelentősen lerövidített változat került be

titkos alagutat találtak Luccában

2007   
A város egyik teréről vezet ki a városfalon kivülre, és többszáz éve épitették. Egy kis robotal derítették fel majd visszatemették...

a toszkán kenyér sótlan

   
Több magyarázat is van rá, hogy miért, de a könnyen morzsolodó és hamar kiszáradó kenyér kevés magyarnak izlik. Még jó hogy van más pékárujuk is, ami viszont isteni.

itt a gyes csak pár hónap és az iskola csak 5 ora ebéd nélkül

frissítve 2013dec   

Bár az olaszokkal kapcsolatban mindenkinek a régi filmekből ismert hangos, nagy családok jutnak eszébe, ez mára sokat változott. A támogatás hiánya és a kevés munkahely miatt a legtöbben csak későn válalkoznak a szülésre, és akkor is csak egy utódra, akit aztán a nagyszülők, rokonok nevelnek az első években. Az ovoda talán a leginkább hasonló a magyarhoz de az iskola nekem szörnyű tapasztalatokat hozott és visszasírom a magyar iskolát!!

hosszú gyerekkor

2005   
A napokban megjelent felmérés szerint az olasz 'gyerekek' 27% a a szüleivel lakik még 30 éves kora utan is. Mi lehet ennek az oka?

az olaszok hova mennek nyaralni?

   
A 2005ös felmérések szerint (Pragmatica) az olaszok maradnak a határokon belül, és a tengerparton nyaralnak. Vajon az olasz hirességek, focisták hol pihennek?

itt is szokott esni a hó

2005 febr   
Az autópályák lezárva, sokan órák óta várnak kocsijukban, senki nem mer nekiindulni. Tény, hogy az iskolák ilyenkor zárva vannak csakúgy, mint a legtöbb munkahely és az utcákon csapatokban vonulnak az emberek, VIDEOKAMERAVAL a kezükben. Egy kis család hánykolódásai a milánoi reptéren, mert egyszerüen törölték a gépünket . Hasznos tanácsok a túléléshez!

Sanremo Dalfesztivál

2007 márc.1   
már sok évvel ezelött is hallottam a sanremioi fesztiválról, de most látom csak mennyire nagy hatással van ez az olaszokra. Miközben vulkán kitörés van délen, a kormány inog minden olasz aTv-t nézi a fesztivál miatt. Aki ezekben a napokban a Rai1-ra kapcsol napközben vagy este állandóan ezzel foglalkoznak. ..

 
Egyéb
 

viki

Már 15 éve élek Toszkánában.......

ÚJ email: toszkanamania@outlook.it

 

 

 vagy skypon

Skype Me™!

 
TOSZKÁNA KÉPEKBEN
 
Időjárás előreljelzés Firenze
 
Hasznos weboldalak

tanulj olaszul skypon,

Kate's blog (angolul)

Pusztai Gabi blogja

vonat menetrend

autópálya figyelő

 

 

esküvő

 
Bejelentkezés
Felhasználónév:

Jelszó:
SúgóSúgó
Regisztráció
Elfelejtettem a jelszót
 
postafiók
Felhasználónév:
Jelszó:
  SúgóSúgó

Új postafiók regisztrációja
 
facebookos
Tartalom
 
Tartalom

Egy Blog az Én világom. :) Gyere és nézz be ha érdekel, az Online Játékok leírása, csináld magad dolgok, stb...    *****    Ön internet szolgáltató? Nem talál céget aki javítaná az elromlott hálózati, mikrohullámó eszközeit? Katt ide!    *****    Se kép, se hang? Hozza el, megjavítjuk! LCD TV, Inverteres hegesztõ, Mosó- Mosogatógép, és sok más. Garanciával!    *****    Elromlott? Mi megjavítjuk! Ipari és háztartási elektronika javítás! Garanciával. Elektronika-szerviz.gportal.hu    *****    Rendeld meg:Születési,elõrejelzési,párkapcsolati,fogamzási,hold horoszkóp,biotérkép.Ingyen konzultáció mindenrõl!Várlak!    *****    Keresek jó humorú szerkesztõ társat készülõ ZENÉS KABARÉ MÛSOROMHOZ    *****    Rendelj születési horoszkópot és ajándék 3 éves elõrejelzés,valamint ingyenes konzultáció az ajándékod. Várlak kattints!    *****    Iván és Sára kattttttt!!!!!!!!!!    *****    Erotika az állatövi jegyekben    *****    A szerelem karmája a horoszkópban    *****    Születési horoszkóp,ajándék 3 évi elõrejelzéssel,ingyenes konzultációs lehetõség, telefonon,messengeren,skypeon! Várlak!    *****    Kihagyhatatlan asztrológiai megrendelések, olvasmányok, szoftverek, ezoterikus témák sokasága vár az oldalamon. Várlak!!    *****    Vanessa Hudgens - Magyarország egyetlen mûködõ az egykori Szerelmes hang jegyek sztárjával foglalkozó oldala!    *****    A végtelen szeretet az egyetlen igazság, minden más illúzió.    *****    Ha sok mindent tudni szeretnél és válaszokra vársz látogass el oldalamra!    *****    SZEREPJÁTÉK - Csatlakozz közénk és légy részese egy kalandnak - FRPG - Még nem késõ csatlakozni - SZEREPJÁTÉK    *****    VANESSA HUDGENS - A LEGNAPRAKÉSZEBB MAGYAR RAJONGÓI OLDALAD A TEHETSÉGES ÉNEKES-SZÍNÉSZNÕRÕL - VANESSA HUDGENS    *****    Ipari elektronkia szerviz, villamos kéziszerszám javitás, érintésvédelmi felülvizsgálat. elektronika-szerviz.gportal.hu    *****    Minden lány egy kicsikét királylány, minden Fiú kicsit hõs lovag. - FRPG    *****    | WATTPAD | Egy neves gimnázium, egy gazdag, arrogáns srác és egy ösztöndíjas lány nem mindennapi szerelme | WATTPAD |