Olasz ételek magyarul - videok |
|
|
Mivel a neten sok info megtalálható magyarul is ide gyüjtöttem párat- tovább az új oldalra...
|
|
Amedei csokigyár |
|
|
Az olaszok egyik kedvenc csokiját gyártó cég Toszkánában található Pisa közelében - akit érdekel az megnézheti a különböző csokik készítését és természetesen kostolgathat is! A másfél órás program kostolóval 50 euro/fő, a két és fél órás 120 euro/fő
tovább az új oldalra....
|
|
Olivaolaj |
|
|
Toszkánában is rengeteg olajfa van és állításuk szerint itt termelik a legjobb olivaolajat (persze ezt sok más régió lakosai is állítják). Nagyon érdekes megnézni egy ilyen olajbogyó prést és megkostolni a házi olajat és így megértitek miért is kerül olyan sokba egy üveg extra szűz olivaolaj. Van ahol mást is termelnek, pl vörösbort vagy a siénai örvös malac húsából készült szalámit és sonkát. A vezetés többnyire angolul zajlik és nem is kell bejelentkezni.
tovább asz új oldalra...
|
|
olasz és helyi SAJTOK |
|
|
Isteni sajtjaik vannak az olaszoknak, a krémes ricottától a stracchinon át a gorgonzola, pecorino, grana és parmezan.... és csak a legismertebbeket néztem. Akinek van kedve az megnézheti és megkostolhatja a frissen készült vagy érlelt sajtokat is egyenesen a termelőnél.
tovább az új oldalra....
|
|
Borok |
|
|
a legismertebb a Chianti, a legdrágább a Sassicaia vagy a Brunello di Montalcion, de van édes Tokaji aszu szerű is a dessertekhez, meg könnyed, buborékos is a halételekhez.. Toszkána bővelkedik a borfajtákban, a borutakban és természetesen a pincészetekben is és szinte minden család készít bort (persze más minőségben)
tovább az új oldalra...
|
|
sonka, szalámi és más felvágottak |
|
|
Nem lehet kihagyni a prosciuttot vagyis sonkát, ami szinte sohasem füstölt (többnyire sóval tartósítják), de vannak szalámik és a híres zsírszalonna a lardo di Colonnata
tovább az új oldalra....
|
|
|