ÉRDEKESSÉGEK : Tudtad hogy az olaszok ketchup nélkül eszik a pizzát? |
Tudtad hogy az olaszok ketchup nélkül eszik a pizzát?

Toszkánában ráadásul sokszor sótlan is a pizzatészta.
Az itteni étkezési szokásokról: az olasz 'bar' valójában kávézót jelent; nincsen túró és tejföl, igaz más, finom tejtermékeket viszont csak itt készítenek; az olaszok minden nap esznek tésztát és a gyerekek is már 6 hónapos kortól; nem látni részegeket az utcán, capucino reggeli ital.....
Kezdjük a pizzával
Nem mindenki szereti az igazi olasz pizzát, de ez az eredeti, tehát érdemes kipróbálni. Elöszőr is találni kell egy pizzériát, mert az éttermekben nem készítenek pizzát (eltekintve a 'turista-éttermektől'). A tájegységektől függően változik az elkészítési módja, de mindig vékony a tésztája és nem pakolják meg annyira, mint mi. A legjobb a faszenes kemencében('forno a legna') sütött pizza így alig pár perc alatt elkészül, de nem jellemző rajta sem az oregano sem a reszelt sajt, viszont a friss bazsalikom illatát rögtön érezni.
A legegyszerübb és legolcsóbb a pizza margherita, amin csak paradicsomszósz és mozzarella van, apró darabokra tépdesve. A fajtákat nem kisérlem meg felsorolni, mert rengeteg van és sokan ismerik is az otthoni étlapokról. A calzone vagyis hajtogatott változatot soha egy olasz ismerősöm sem kéri, nem is nagyon van az étlapokon. Szerintem vétek a megszokott sonka-gombásat vagy 4 évszakot enni, bár régen én is mindig azt választottam. Most viszont kedvencem a margherita esetleg nápolyi bivalymozzarellával ('mozzarella di bufala') vagy a kisparadicsommal ('pomodorini') és 'ruccola' salátával vagy a kissé 'büdös' gorgonzola sajttal és sonkával készültet szeretem. Érdekesség, hogy a mi lángosunkhoz hasonló a főleg Nápolyban kapható, olajban sűlt pizza, a 'pizza fritta', hiszen ugyanazok az alapanyagai a pizzának és lángosnak.
Folytassuk a bárral

Az olasz bár a mi kávézónk és kocsmánk egyben, de csak mint találkozóhely és nem az alkoholizálás helye. Különben részeg embert nem látni az utcákon, az olaszok csak evés közben isznak, akkor is főleg bort, de tudják hol a határ. Tehát a bár a templom mellett a település szíve, ahol reggelizni, ebédelni is lehet de akár egy szendvicset vagy kávét is kaphatunk - ez utóbbi a legfontosabb nekik. Többnyire pici asztaloknál és a bárpultnál álldogálva fogyaszthatunk, a számlát sok helyen előre meg kell kérni és fizetni a kasszában, máshol meg csak fél óra múlva, a távozásnál fizettetnek. Amennyiben a bár bejáratánál a nagyT betü is ki van téve vehetünk cigit esetleg újságot is -T=Tabacchi. Ha valaki megteheti térjen be reggelizni ide: a legtöbben csak egy kávét vagy capucinot isznak, de isteni péksüteményeik vannak és közben el lehet olvasni a friss újságot, és elbeszélgetni az időjárásról a "csapossal"...
A "briose" leveles vagy vajas tésztából frissen készült reggeli étel, a legismertebb a cornetto azaz a croisant olasz megfelelője, ami lehet üres, lekváros, vaniliakrémes, csokis vagy nutellás is. Ha délután capucinot rendelünk furán néznek majd, mert ők csak reggelire isszák. . De vigyázat, egy friss rendelet miatt már nem lehet dohányozni a bárokban, éttermekben. Ebédre pizzaszeleteket, szendvicseket esetleg készételeket ehetünk, leggyakrabban pastat. Hozzá bort vagy vizet isznak, ami lehet buborékos azaz minerale vagy buborékmentes, azaz naturale. Valószinüleg ezek a helyek szoritják ki a McDonaldsot, amiből szinte csak a nagyvárosokban találhatunk néhányat.
Tej - Túró - tejföl
Ezek a tipikusan magyar termékek szinte sehol sem léteznek, bár sok országban találunk hasonlókat, mint pl a német Quark vagy Sauer Sahne. A tej itt vagy 1,5% vagy 3,5%os zsírtartalmú, nem létezik a Magyarországon megszokott 2,5 -2,8%os. Az olaszoknál ott van turó helyett a ricotta, de sajnos az abból készített turógombocaim kőkemények lettek. Viszont isteni tortát készitenek belőle ('torta di ricotta'), és spenóttal a lasagna is finom vele. A tejföl helyett én a Görögországban már megszokott isteni görög natur joghurtot használom a Total vagy Fage gyártol, amit a Coopokban lehet kapni. A kefir-t szintén a joghurtok között kell keresni, több gyár is csinál hasonlót. A Maci sajthoz hasonló puha sajtokat nem a nálunk megszokott csomagolásban és helyen találjuk: vannak tömbben árultak és nem hűtőben tárolt változata is, ami a gyerekeknek készült (Mio). Rengeteg olasz tejtermék és sajt van viszont, amit alig ismerünk, a nagyon a krémes mascarponetol a kőkemény parmezánig.
A boltokban nehezen találunk még zsírt, amit 'strutto' néven árulnak, adéli országokban szinte kizárólag olivaolajjal főznek. A margarint sem használják, csak a vajat -főként tortákhoz és tésztáthoz. Nincsen hagyománya pirospaprikának sem, többnyire csipős változatát lehet por formában kapni. Az ecetet sem találjuk, illetve csak almaecetet, borecetet vagy a sötétszinű, isteni balzsam ecetet -('aceto balsamico'), ami húsokhoz, salátákhoz de eperhez is megszokott.
Gyerekételek
A bébiknek 6 honapos korig csak az anyatejet ajánlják, utána fokozatosan áttérnek a szilárd ételekre. Eleinte a tápszerrel kevert tejes püréket adják, főleg a rizsliszt alaput, mert kicsit édes, mint az anyatej. Aztán kezdhetik a buzadarát, majd a tésztát!
Az ici-pici szinte gombostűfejnyi pasta 2 perc alatt kifő a zöldséglében (krumpli, répa esetleg zukkini de só nélkül), majd homogenizált hust tesznek bele, egy kanál olivaolajat és egy kanál reszelt parmezán sajtot. A zöldséget is odaadják pürésitve, a répa, krumpli és zukkini után a lencse, bab és csicseriborso is asztalra kerül. Később ricottát, puha sajtokat kevernek a pastába, ehetnek joghurtot is, de a tejet csak 1 éves kor után. Aztán jöhet a hal, majd a tojássárgája, és a paradicsom - mindent csak szószként a tésztára. A reggrli egy tele cumisüveg tápszer majd később tej, amibe babakekszet (vitaminokkal, ásványi sókkal) tesznek, ami szinte szétporlad a folyadékban, sőt lehet kekszport is kapni.
Pasticceria - cukrászda
Egy jotanács inyenceknek: az olasz torták isteniek!! Nem tudtam hogy mennyire változatos, és finom édességeket készitenek itt, míg meg nem kostoltam párat. Azóta inkább kihagyok egy fogást, hogy belémférjen még valami édes finomság. Hogy miért? Mert nem vajas krémeket, hanem fözöttet használnak, de azt is keveset. Mert saját receptjeik vannak a nagyitol. Mert maguk készitik helyben, frissen. Mert a csokik is csokiizüek, hiszen igazi kakaóport és kevés cukrot tartalmaznak. Mert nem ugyanazt árulják mindenhol. És mert még a supermarketben is olyan szépen becsomagolják mintha egy értékes ajándék lenne.
Buon appetito!!!
|