Sagra del cinghiale , di lepre ... és társaik
Vagyis vaddisznó és vadnyúl fesztivál vagy ünnep- Rengeteg ilyen evéssel egybekötött hétvégi ünnep van Toszkánában, ősszel a vadételek, gomba, gesztenye, tartuffo és olivaolaj meg persze a bor-szüret ünnepét tartják, de tavasszal van bruschetta vagyis piritós, aztán polenta meg szinte mindenféle helyi termény. Ilyenkor az utcák megélénkülnek, messziről is sokan jönnek azért hogy megkostolják a helyi finomságokat. Egy teljes listát készíteni ezekről szinte lehetetlenség, mert minden település tart ilyet de párat ajánlanék.
Sagra della bruschetta - Lajatico, június 3. hétvégéje
Az én kis falumban rendezik meg ezt a 'piritos fesztivált', vagyis a nagy, ótlan toszkán kenyeret megpirítják a kinti fatüzeléses sütőben és többféle dolgot tesznek rá - lehet csak olivaolajjal és sóval enni, aztán ott van a zsírszalonnával (Lardo di Collonnata) vagy amgsült hollandtípusú vastag húsú pprikával, vajjal és szardíniával...
|