2015ös közös programok
a nagy sikerre való tekintettel idén is több közös programot csinálhattok velem. Több féle ajánlatom van a LAJATICO / VOLTERRA részen. A legkedveltebb a piacozás volt, az olajprés borospince látogatás. Külön kérésre voltunk pecorino -sajttermelőnél és egy kis családi tésztagyárban is, de van szarvasgomba keresés és közös főzés meg tipikus toszkán vacsora.....
A következő programokra a régió középen lévő szállások vendégeinek igazán érdekesek vagyis a Alessandro apartmanháza, Anna kiadó lakásai, Campana apartmanház, Clauda Bbje, Francesca kiado lakása, Lajatico 51es, 52es, a Lajatico residence, Laura pincészete, Maria kiado apartmanjai, Maurizio apartmanháza, Riccardo apartmanháza, Riccardo kiado lakása, Valentina lakása, Volterra Apartmanház, Volterra Fattoria, Volterra Hotel,
P I A C Kezdjük azzal amire szerintem leginkább lesz jelentkező, vagyis a piacozásra. Májustól szeptemberig minden PÉNTEKEN délelött szoktunk piacra menni PONTEDERÁRA. Ez a családtagjaim és barátaim fix programja is, vagyis ide mindig elmegyünk és összekötjük az ajándékvásárlással is a szomszédos nagy szpermaketben. Pontedera egy közepes városka Pisától kb 20kmre Firenze felé, de nekünk Lajatico és Volterra környékén előknek is egy fontos pont hiszen itt vannak nagyobb élelmiszerüzletek, moziközpont, butikok. A piac helyszíne egy nagy leaszfaltozott tér a város észak-keleti peremén. A rendezett sorokban rengeteg árus van, az út felöli oldalon főleg ruhák, cipők, lakástextiliák, házi kütyük és növények, virágok. Az utolsó sorban vagyis a parkoló mellett vannak a zöldséges és gyümölcsös standok, közöttük egy pár halas, grillezők és más tájegységek standjai pl nápolyi, sziciliai árusok.... Általában egy sajtos is van és a végén csirkét is árul valaki (nem mindig). A piacon nem leeht kapni húst vagy olivaolajat sem bort, ezt szabadtéren nem lehetne melegben amúgy sem kitenni (de a szomszédos nagy üzletben van minden) Mivel a tér nagyobbik része parkoló, tehát ez is megoldott egyszerűen, ingyenesen.
Aki velem akar jönni azokkal találkozunk Lajaticoban, általában a főtéren és jöhettek mögöttem a kocsitokkal libasorban és felvesszük a többieket is a sor végére akik közelebb laknak a piachoz. Akinek kényelmesebb az késöbb is csatalkozhat hozzánk a helyszínen. Technikai infoként megmutatom hol a wc, kávézó és pár érdekes ételt az első sorban ahol ételek vannak aztán szabad program, vagyis mindenki mászkálhat a sorok között és vehet amit akar de ott leszek hogy segítsek ha kell. Mit érdemes kipróbálni: a nápolyi standon igazi mozzarella di bufala, oliajbogyó, sajt és szalámi, fánk (bombolone), szárított paradicsom, a 'büfé' standnál porchettás szendvics, kávé, bruschetta, pizzaszelet, olajos pizzakenyér mortadellával vagy sonkával és a disznósajt,. Utána átsétálhattok a Panorámába ahol aztán mindent be lehet szerezni az otthoniaknak, vagyis borokat, limoncello-t, fragolino-t, grappát, prosecco-t, érdekes és színes tésztaféléket, szószokat, parmezánsajt-ot..... mivel mindenki saját autóval nincsen külön költsége ennek a programnak.
S A J T K É S Z Í T Ő idén ráadásul a felettem lévő apartmanba költözött a helyi sajtosok egyike, de egyelőre nincsen kialakítva olyan helység ahol kostolni lehetne tehát ezt jövőre hagyjuk. Az elmúlt két évben viszont egy családi fattoriában voltunk többször is, 15-30 fős csoportokkal is ahol pecorino sajtokat készítenek. Ők 700 állatot tartanak és ricottát meg több féle friss és érettebb pecorinot készítenek. Itt a következő lehetőségek vannak: hidegtálakon puha és érett sajtok, toszkán szalámi és sonka saláták, cukkini-rucola pecorinoval, capri saláta paradicsommal és kenhető sajttal, sajtfondű, farro saláta zöldségekkel (gersli). Hozzá vörösbor, édességnek ricotta mézzel vagy házi süti, aki szeretne egy házi, tésztás meleg fogást is annak plusz 5 eurot kell hozzátennie. Ebben benne van hogy előtte angolul megmutatják az állatokat, a fejést és a sajtkészítés töbi fázisát, de min 10 főre vállalják - majd összegyüjtjük az érdeklődőket. Július augusztusban nem fejnek nagy mennyiséget ezért juli közepén leáll a termelés, persze megnézni, kostolni lehet cska nincsen pl friss ricotta minden nap.
O L I V A B O G Y Ó P R É S - S O N K A , S Z A L A M I
Egy közeli présbe is el szoktunk látogatni - persze nyáron nem működnek a prések de aki október végén jön az olajbogyószüret idején az kostolhat is éppen kipérselt olivaolajat. Ettől függetlenül a gépet meg lehet nézni, elmondják hogy mit csinálnak a különböző fázisokban és megnézzük az olajfékat a kertben. Aztán természetesen egy szelet toszkán kenyérre csurgatva megkostolhatjuk az igazi olivaolajat (és venni is lehet). Aki ennyivel nem éri be az 6 euroért kiegészítheti egy pohár borral és sonka/szalámi tállal mivel egy speciális disznófajtát is (cinta senese) tartanak nagy mennyiségben. Előre be kell jelentkezni, is megyünk heti legalább egyszer
Az olajkostoló és vezetés (angolul) ingyenes, sonka/szalámi tállal 5 euro, egy pohár borral kiegészítve 6 euro fejenként, bármikor lehet menni csak be kell jelentkezni, ha legalább 10en vagytok plusz 2 euro/fő nekem és jövök veletek. Mivel a borospince látogatás elé szoktuk betenni most többynire étkezés nélküli ingyenes látogatást teszünk itt többnyire ingyenes kostolóval és venni is persze csak nem ülünk neki enni (mert utána Lauránál eszünk)
B O R O S P I N C E Ki ne inna egy kis bort ha már Toszkánában van? Ezért gondoltam hogy jó lenne összeszedni egy adott napra min. 10 érdeklődőt és együtt menni, előre megbeszélt időpontokban. Aki nálam foglalt szállást annak a pincészet által kért összegen felül csak fejenként 2 eurot kell pluszban fizetnie és jövök veletek, megszervezem, fordítok, mutatok (de csak egy kortyot iszok) . Természetesen egységes csoportok esetén messzebb is tudok menni de ezt alkalmanként kell leszervezni emailben).
Van még vespa túra, hajókázás és mindenféle más is:
TOVÁBBI INFOKAT ÉS ÁRAKAT TALÁLTOK AZ ÚJ WEBOLDALON A FAKULTATÍV KIRÉNDULÁSOK MENÜBEN KLIKK IDE
|