TOSZKÁNA MÁNIA - Toszkana egy helyi szemével nézve - Toscana

 Múzeumok  helyi küzlekedés Szállások Programok Toszkán Tengerpart     Szálláslista

Jótanácsok
 
Szállások leírása, árai
 
Toszkána látnivalói
 
Kóstold meg!
 
KERESŐ

AndreaBocelli    autópályák  

auto és motorbérlés  

borkostolók butikok

CinqueTerre

Elba  FirenzeCard 

firenzei parkolás 

heti piacok idegenvezetés magyarul    

régiségpiacok  tenger

Tranzitszállások

 Uffizi    viziparkok      

 

 

Ízes Italia

 
Számláló
Indulás: 2005-01-01
 
Tengerpartok
Tengerpartok : Livornotól Piombinoig

Livornotól Piombinoig

Livorno alatt sziklás partszakaszok vannak, melyet lassan felvált a finom homokos part, kiépített üdüpőhelyekkel. Castiglioncello, Rosignano, Cecina és Vada, majd lejjebb Donoratico, Bibbona, San Vincenzo és a Baratti öböl. Nem messze a parttól Calidario fürdő és etruszk helyek mint Populonia, Venturina és más látnivalók. a sziklás öblökhöz nehezen lehet lemászni de érdemes, a Spiaggia Bianca finom fehér homokos strandja igazi kuriózum. Érdekes történetek halászokról, szirénekről....


Livorno alatti első rész sziklás, kis öblökkel, ahova nem mindig könnyű lejutni, aztán jönnek a kavicsos és homokos részek, sok a vad, lakatlan rész pineaerdőkkel, dünékkel.

Livorno strandjai:

  • Spiaggia Roma - sziklás, a Bagni di Romától délre, ideális surfösöknek
  • Tre Ponti - finom kavicsos, Livornoban az Ardenza nevű részen, a surfösök paradicsoma, mert a medere formája ideális hullámokat formáz
  • Spiaggia della Tamerice - kavicsos
  • Spiaggia del Accademia - sziklás és kavicsos rész a tengerészeti akadémia alatt, az ippodromo-nál
  • Cabianca - kavicsos part, homokos a vízmeder, Livornoban viale del Antignano végén
  • Cala del Leone - sziklás, nehezen megközelíthető Livorno alatt a Califuria és Calignaia hídak között

Castiglioncello egy kisebb félsziget, ami benyúlik a tengerbe, déli részén egy nagy parkkal ahol minigolf, játszótér is van a fák árnyékában, persze kis kikötő is,vannak kavicsos sziklás és az északi zárt öbölben homokos partja is. A városka kzpotnjában hangulatos éttermek, üzeletek vannak és az út felett egy régi kastély a Castel Pasquini is amit hátulról lehet megközelíteni kocsival. Képek menüben a saját képeknél találtok róla képeket klikk ide.

játszótér kis kikötő északi homokos öböl vár Castiglioncello

Rosignano egy sík részen lévő homokos partra épült városka, sétálóutcával, fent a domboldalon egy nagyon hangulatos kisváros Rosgnano Marittima mindenképpen megér egy kirándulást. Itt vannak sziklás és homokos partszakaszok, de Rosignano Solvay-nál kezdődik a fehér homokos strand, igaz háttérben gyárkéményekkel.

Aztán nagyon szép Vada, innen pár km délre, a híres fehér homokos strand déli végén, romatikus homokdünékkel, a fiatalok kedvence, sokszor parti rendezvényekkel (sangria parti, koncertek). Alig pár km után egy kis helység, Mazzanta, itt nem olyan gyorsan mélyül a víz, a parti úton lehet parkolni és egy keskeny pineafás sávon kell gyalog átmenni, így bukkansz ki a partra, ahol szintén vannak fizetős de főleg ingyenes részek, és van vizisport központ is vizibiciklikkel stb.

Cecina Mare - a parti rész alig 20méter széles, tehát eléggé nagy a zsúfoltság nyáron, a part apró, sötét kavicsos de a déli részen a pineta mellett homokos részek is vannak. A strandok kb fele a szabad, vagyis ingyenes, felváltva vannak a fizetők is (ebből több is van szerintem), van amelyik elegánsabb, van amelyik kevésbé, de mindegyiknél vannak napernyők és ágyak vagy székek, és zuhany (külön fizetendő) meg a legtöbbnél kis kávézó is. Van egy hosszú sétány is, amit este lezárnak az autóforgalom elől, de a végén a pinea erdő felé meg a párhuzamos eggyel hátrébb lévő utcában  lehet parkolni ( árnyékos ). Van egy csomó kis üzlet, étterem és kávézók a parton, szökőkútak - nagy a nyüzsi, bár a parti sáv elég keskeny, tehát hétvégén főszezonban túlzsúfolt is. Ha a strandokról akarsz konkrétan olvasni klikkelj ide.

California - Cecina déli szomszédja, a part nem túl szép és alig vezet ide út

Donoratico - Marina di Castagnetto Carducci  - egy üdülőfalu ami fokozatosan terjeszkedik. A régi részén a pineafák alatt kiépület girbe gurba utcákon lévő kicsi nyaralók tömege található, mindent tűlevél borít és a fák gyökere kilátszik a földből. A parton egy sétálóutca éttermekkel, boltokkal kis hotelekkel, a part homokos, van egy luxus üdülőfalu és  egy nóriási kempng is, meg a CavallinoMatto nevű vidámpark amiről a gyerekekkel részben olvashatsz itt..

San Vincenzo: egy közvetlen tengerparti település több kilométer hosszú, finom homokos stranddal, a házak között kell lemenni a partra ami elég keskeny, de ha elhagyjuk a várostt bármelyik irányban már vannak szélesebb, kihalt homokos részek főleg a pineafák mögötti sévban. A várost kettévágja a vonatsín zért alatta több átjáró van amin le lehet menni a parti részre Innen délre akár a part menti úton a pineafák köztt leeht elérni a Baratti öbölhöz...

Baratti öböl és Populonia:  erőől külön írtam a kirándulásterveknél, az egyik kedvencem. Populonia egy ici-pici városka középkori tornyával a Piombino félsziget északi részén a hegytetőn. A terület az etruszkokról híres, ekik itt fent építették fel városukat aminek ma is láthatók a romjai, míg lent a hegy alján van a temetkezési helyük. Itt lent a Baratti öbölnek nevezett részen egy isteni homokos parton lehet fürődni is.

Piombino felett:  Cala Moresca -homokos, kavicsos, a tengermeder kavicsos, érdekes kirándulásokat lehet tenni a Punta Falconi és a Monte Massoncello felé

Buca delle Fate- a legenda szerint régen a Barati öböl felé haladó halászok  érdekes melodiát hallottak és ahogy közelebb mentek gyönyörű mosolygós lányokat láttak itt a vízből kiemelkedni majd újra eltűnni. Mikor megint visszatértek más fantasztikus dolgot is láthattak, mint pl a csikóhalak táncát vagy a delfineket amint játszva követték ezeket a tengeri szépségeket. Mivel a jelenség hirtelen eltűnt minden alkalommal és a tenger egy pillanat alatt elcsendesedett azt gondolták, hogy csak álom volt, mégis újra visszatértek ide hogy láthassák őket. Valerio, egy halász azonban végére akart járni a dolognak és megközelítette az öblöt - de drágán megfizetett érte.  A csónakja felborult és egyszercsak egy tengeralatti barlangban találta magát foszforeszkáló medúzzák között. Aztán beért egy tengeri kertbe ahol algák, korallok és fantasztikus csigák voltak, ezüst fényű szökőkútnál kis szirének játszadoztak és nem tudott többé elmenni innen.

szirének  a buca delle fate öböl

Közben társai és mennyasszonya egyre jobban aggódtak érte, mert nem látták a felszínre jönni. Egyik este Mariuccia a parton sírt amikor egy delfin megközelítette és úgy tűnt érti a fájdalmát mert megengedte hogy megsimogassa és könnyei mint szikrázó gyöngyök ottmaradtak a delfin uszonyai között. Mikor az visszamerült a mélybe az egyik szirén meglátta és nagyon megtetszett neki és mindenáron meg akarta szerezni. A delfin odaigérte neki, ha szabadon engedik a haálszt, akit aztán ő maga vitt fel a tenger felszínére. Nagyon megörült neki menyasszonya és a halászok nagy ünnepséget tartottak a visszatérésére.

A Buca delle fate vagyis tündérek 'öble' valójában egy etruszk temetkezési hely, ahol találhatók sziklába vájt üregek a növényzettel benőtt és ezért takarásban lévő részen. Csak gyalogosan lehet megközelíteni, a Populonia felé  vezető útról, aholle leeht parkolni az autót az út szélén és lassan leereszkednia fák között. Amiért a legtöbben idelátogatnak az a fantasztikus panoráma, bal kéz felé a Cala San Quirico jobbra a Cala  Buia.

parti szállások ezen a parton és közelében lévő szállások a térképen (klikkelj rá)

folyt köv

A tengerpartokról, fizető strandokról és hogy melyik a legszebb olvashatsz a bal oldali menüben az TENGERPARTOK menüben - klikk ide.

 

 
Egyéb
 

viki

Már 15 éve élek Toszkánában.......

ÚJ email: toszkanamania@outlook.it

 

 

 vagy skypon

Skype Me™!

 
TOSZKÁNA KÉPEKBEN
 
Időjárás előreljelzés Firenze
 
Hasznos weboldalak

tanulj olaszul skypon,

Kate's blog (angolul)

Pusztai Gabi blogja

vonat menetrend

autópálya figyelő

 

 

esküvő

 
Bejelentkezés
Felhasználónév:

Jelszó:
SúgóSúgó
Regisztráció
Elfelejtettem a jelszót
 
postafiók
Felhasználónév:
Jelszó:
  SúgóSúgó

Új postafiók regisztrációja
 
facebookos
Tartalom
 
Tartalom

Az asztrológiai elõrejelzések olyan tendenciákat mutatnak,melyek,nehéz döntéseknél nélkülözhetetlenek. Rendeld meg most!    *****    Az Éjszaka Misztériuma várja régi és új látogatóit újult erõvel, és heti több bejegyzéssel! | Nox Arcana    *****    Simonyi ingatlan Debrecen, Balaton 2019 Sok-sok új eladó ingatlannal bõvült kínálatunk válassza ki az önnek megfelelõt.    *****    Nagyon részletes születési horoszkóp, 3 éves ajándék elõrejelzéssel, ingyenes konzultációval, csak nálam. Kattints ide!!    *****    Ha te is szereted a Zöld Íjász elbûvölõ szerelmespárját az Olicityt akkor itt a helyed! Mindent róluk és a sorozatról!    *****    A születési horoszkóp az ÚJ ÉV legszebb meglepetése! Ajándékba küldök 3 év elõrejelzést, jó tudni milyen lesz a jövõ!!!!    *****    Zenei blog. Kritikák, listák, ajánlók és még több! -> Popusz    *****    családi pótlék utalása 2019 - dátumok, kifizetések, idõpontok az utalásról itt:    *****    MOVIE-NIGHT -> ÚJ FILMES OLDAL NYÍLT <- MOVIE-NIGHT    *****    Szerepjáték &#8211; Csatlakozz közénk, és részese Te is a kalandoknak - FRPG    *****    Egy igazi hõs sem tudja magáról, hogy hõs. - Egy igazi hõs sem tudja magáról, hogy hõs.    *****    A Roxfort Boszorkány- és Varázslóképzõ Szakiskola megnyitja kapuit!    *****    "Ó, én bizony korántsem merném állítani, hogy ismerem a Roxfort összes titkát." /Dumbledore/    *****    THE EVIL WITHIN| Harry Potter szerepjáték    *****    BOOKISLAND - könyvajánlók, ahol a könyvek életre kelnek - BOOKISLAND    *****    SoulSisters/ Nézz be az oldalunkra, ha érdekes cikkre, vagy épp kritikára vágysz. Hangolódj velünk az ünnepekre!    *****    Szereted az ünnepi idõszakot? Már hetekkel elõtte készülsz? Vagy legszívesebben elkerülnéd? Mondd el!    *****    RIZLINGDAYS BLOG ! MAKEUP, STUDY TIPS AND ALLDAYS FOR YOU ABOUT ME    *****    THE EVIL WITHIN| Harry Potter szerepjáték    *****    REAVER GROVE | urban fantasy frpg